מחקר משחקי השייח'
תקציר מנהלים
ממשלת ישראל הנוכחית הוקמה בתמיכת מפלגת רע"ם, כאשר לראשונה מקום המדינה מפלגה ערבית שותפה בקואליציה ובניהול המדינה. לכאורה, מדובר בהבשלה של תהליך של שילוב ערביי ישראל במדינת ישראל כאזרחים מן השורה.
אולם, מפלגת רע"ם הינה הזרוע הפוליטית של התנועה האסלאמית בישראל, שכמו שאמר ראש הממשלה נפתלי בנט ערב הבחירות האחרונות, הינה תנועה אחות של החמאס. כזרוע פוליטית, מתפקדת מפלגת רע"ם כאחת מזרועות התמנון של התנועה האסלאמית בישראל, והיא חלק ממארג ארגונים הקשורים זה בזה, הפועלים תחת אותה סמכות דתית ומנהיגות רוחנית המקבלת את החלטות התנועה האסלאמית בישראל.
מחקר זה שופך אור על זרועות נוספות של התנועה האסלאמית בישראל, וחושף את הקשרים של התנועה לארגון החמאס בעזה, למימון משפחות מחבלים, לקרנות מימון טרור של החמאס, ולכספים בהיקפים עצומים המועברים מישראל ליעדים שונים ביהודה ושומרון, לרצועת עזה ולמספר מדינות ערב, בהן מדינות המוגדרות בחוק כמדינות אויב כלבנון וסוריה.
הארגון הגדול ביותר של התנועה האסלאמית היא עמותה ישראלית המכונה "סיוע 48". לעמותה זו מחזור כספים של קרוב לחמישים מיליון ₪ בשנה, והיא מעבירה מיליוני ש"ח בשנה לפרויקטים משותפים עם החמאס בעזה. במסגרת זו, בנובמבר 2019 פתחה העמותה סניף בעזה, וראשי העמותה בהם המנכ"ל ע'אזי עיסא, הגיעו לביקור בעזה, במהלכו נפגשו עם בכיר חמאס ע'אזי חמד, המשמש כיום כחבר הלשכה המדינית של חמאס. לאחר פתיחת הסניף, החלה העמותה להזרים סיוע רב לרצועת עזה ברכוש וכספים, בשיתוף פעולה עם המשרד לפיתוח חברתי של חמאס. בפברואר 2021 נאם חמד באירוע שנתי של העמותה בעזה, והודה לראשי העמותה על הסיוע שהם מעניקים למשפחות מחבלים בעזה.
במקביל לקשריו עם ראשי חמאס בעזה, מנהל עמותת סיוע 48, ע'אזי עיסא, משמש בתפקיד משמעותי במפלגת רע"ם, הן כמתמודד ברשימה לכנסת, הן כחבר צוות המו"מ הקואליציוני והן כיו"ר ועידת המפלגה.
העמותה מצהירה לאורך השנים כי היא מסייעת למשפחות יתומי "שהידים ואסירים" בשטחי הרשות הפלסטינית. מנהלת המשרד של העמותה בטולכרם, הינה אזהאר שחרור, אחותו של אחד ממפקדי חוליית החמאס שביצעה את הפיגוע הנורא במלון פארק בנתניה בפסח 2002, בו נרצחו 30 ישראלים, שהוביל לפתיחת מבצע 'חומת מגן'. אחיה המחבל יושב כיום בכלא הישראלי, והיא מביעה בו תמיכה פומבית מעת לעת.
העמותה מעבירה סיוע בהיקף גדול גם לטורקיה, לסוריה וללבנון, למרות היותן של שתי האחרונות מדינות אויב על פי החוק בישראל. בטורקיה, פועלת העמותה בפרויקטים משותפים יחד עם ארגון אל פורקאן הטורקי, הקורא באופן פומבי להשמדת מדינת ישראל ומצהיר על תמיכתו בחמאס.
עמותה מרכזית נוספת של התנועה האסלאמית היא 'עמותת אל אקצא'. יו"ר התנועה האסלאמית, שייח' חמאד אבו דעאבס הינו חבר בהנהלת העמותה, וסגנו, צפוות פריג', הינו יו"ר העמותה. עמותה זו קיבלה לאורך השנים כ-12.5 מיליון ש"ח מקרנות אסלאמיות זרות, כולל מקרנות שהוכרזו בישראל כ'התאחדות בלתי מותרת' בשל היותן קרנות מימון של ארגון הטרור חמאס. בשנת 2015 החרים משרד הבטחון את כל כספי העמותה ורכוש נוסף, בשל הכספים שקיבלה מקרנות המימון של החמאס.
לתנועה האסלאמית ארגונים נוספים רבים בתחומים של חינוך והשכלה, שירותי דת, תאי סטודנטים, ארגון נשים, לימודי אסלאם, נציגות בהסתדרות המורים ועוד. לתנועה האסלאמית ולמפלגת רע"ם נציגות ושליטה בעשרות עיריות ורשויות מקומיות ברחבי הארץ.
הכספים העצומים שצפויים להיות מועברים לרשויות המקומיות ולארגונים וחברות בחברה הערבית במסגרת תקציב המדינה החדש, עלולים למצוא את דרכם מקופת האוצר לכיסי ארגון הטרור חמאס, באותן דרכים שכבר כיום מועברים כספים מהתנועה האסלאמית לגורמי חמאס, כמו גם בדרכים חדשות.
רקע על התנועה האיסלאמית
התנועה האיסלאמית בישראל הוקמה בשנת 1971 על ידי שייח' עבדאללה נימר דרוויש. התנועה משתייכת אידאולוגית לקבוצה נרחבת של תנועות איסלאמיות הקשורות לתנועת 'האחים המוסלמים' השואפות לתחיית האיסלאם, ומאמינות שהאיסלאם הוא הפתרון. עם זאת, התנועה נבדלת מאחיותיה בשאר העולם באימוץ אתניות ולאומיות פלסטינית, בעוד בשאר העולם האידאולוגי המזוהה לה, לאומיות נתפסת כנחותה בסדר העדיפויות, ולעיתים אף מנוגדת לערכי האיסלאם.[2]
בשנות ה-70' הקימו השייח' דרוויש ותומכיו ארגון טרור בשם "אוסרת אל ג'יהאד", שתכנן פעולות טרור כנגד יהודים. בשנת 1979 נלכדו ונשפטו חברי הארגון לתקופות מאסר שונות. דרוויש שוחרר מהכלא במסגרת 'עסקת ג'יבריל' לשחרור המחבלים בשנת 1985. לאחר שחרורם מן הכלא החליטו לזנוח את דרך הטרור.
מטרות התנועה זהות מאוד ל'אחים המוסלמים' שנוסדה במצרים, שהיא תנועת האם האידאולוגית שלה, וכוללות:
· קיום מצוות האיסלאם.
· חיזוק התרבות האיסלאמית.
· פעילות חברתית וסוציאלית איסלאמית.
· שמירה על המקומות הקדושים לאיסלאם.
· עזרה נרחבת לפלסטינים.
התנועה האיסלאמית התעסקה רבות בחינוך, בצדקה, באספקת שירותים חברתיים וכן הלאה. היא הקימה ועדות "רחמא" שהתעסקו בטיפול בהתמכרות בסמים, אלכוהול, עבריינות נוער וזנות. על פי החוקר ד"ר דני רבינוביץ', "מאמצע שנות השמונים הוחל בהקמת מרכזי מחשבים וסיוע מגוון לבתי-הספר בקהילות השונות, לרבות תרומת ציוד מקצועי, שיפוץ מבנים, תוספת כיתות ועוד. באום אל-פחם הוקם מרכז שהופעל בהתנדבות בידי בוגרי אוניברסיטאות, ויצר עבור רבים מתושבי העיר הזדמנות ראשונה להתוודע למחשב ולשימושיו."
לאחר החלטת התנועה להתמודד בבחירות המוניציפליות בפעם הראשונה בשנת 1989, שהביאה הצלחה נאה לנציגי התנועה, התעורר ויכוח ערב הבחירות לכנסת בשנת 1992 בין דרוויש ותומכיו, שתמכו בכניסה לפוליטיקה הארצית והתמודדות לכנסת, לבין ראאד סלאח וכמאל חטיב, שהתנגדו להתמודדות לכנסת ולשותפות בהליך הפוליטי ברמה הארצית.
בבחירות 1996 החליט דרוויש להתמודד בבחירות לכנסת, ויחד עם מד"ע, המפלגה הדמוקרטית הערבית, שפרשה ממפלגת העבודה, הקים את הרשימה הערבית המאוחדת, רע"ם, והתמודד לכנסת.
החלטתו להתמודד גרמה לפילוג בתנועה האיסלאמית שהתפצלה לפלג הצפוני ולפלג הדרומי, וכיום מדובר בשתי תנועות נפרדות עם מנגנונים שונים, אם כי ככל הנראה קיים קשר נסתר בין הפלגים. שני הפלגים יונקים מאותם מקורות אידאולוגיים, ורוב מנהיגי שני הפלגים התחנכו באותן מכללות דתיות בחברון ובשכם.
מימין לשמאל: צפוות פריג', סגן יו"ר הפלג הדרומי, חמאד אבו דעאבס יו"ר הפלג הדרומי, ראאד סלאח ראש הפלג הצפוני
בשנת 2010 נבחר השייח' חמאד אבו דעאבס לראש הפלג הדרומי, במקומו של אברהים צרצור, מי שכיהן כראש התנועה במשך 12 שנה וחבר כנסת מטעמה. כחודש לאחר בחירתו השתתף אבו דעאבס יחד עם השייח' ראאד סאלח במשט המרמרה לעזה, ואף נעצר עקב פעילות זו.[3]
ליו"ר הפלג הדרומי דעאבס ישנם שני סגנים מכהנים: השייח' צפוות פריג', וח"כ מנסור עבאס, יו"ר מפלגת רע"ם.
בשנת 2015, לאחר שנים של הסתה פרועה ותמיכה בטרור, הוצא הפלג הצפוני של התנועה בראשות ראאד סאלח אל מחוץ לחוק.
לפלג הדרומי ישנה היררכיה מסודרת. חברי האסיפה הכללית של התנועה, המונה כ-500 איש ואשה ומהווים נציגות של אזורים, חמולות והתארגנויות שונות, בוחרים את "מועצת השורא", המונה בין 25 ל-33 חברים.
רשימת חברי מועצת השורא אינה מתפרסמת לציבור, ישיבותיה אינן פומביות והחברים בה אינם נבחרים בצורה דמוקרטית אלא מתמנים מכח מעמד היסטורי, דתי או פוליטי.
חברי האסיפה הכללית בוחרים גם את חברי הלשכה המדינית-פוליטית של התנועה, שאחראית על עיצוב המדיניות הפוליטית של התנועה. האסיפה הכללית בוחרת את יו"ר התנועה הארצי, את יו"ר מפלגת רע"ם, וכן את מועמדי התנועה לכנסת, כאשר למועצת השורא יש אפשרות להמליץ על שינויים ברשימה לכנסת.
חברי הכנסת של מפלגת רע"ם מחויבים להחלטות מועצת השורא והם עלולים להיות מודחים במקרה של אי עמידה בהחלטות המועצה.[4]
התנועה האיסלאמית מפעילה מגוון רחב מאוד של עמותות וארגונים העוסקים בשירותים אזרחיים למוסלמים בישראל ולקידום מעמדם וזכויותיהם, כמו גם סיוע למוסלמים ביהודה ושומרון, רצועת עזה ובמדינות אחרות.
זרועות התנועה האסלאמית – פלג דרומי:
· זרוע פוליטית-מדינית: מפלגת רע"ם.
· זרוע מוניציפאלית: ראשי ערים וסיעות במועצות של עשרות ערים ורשויות מקומיות ערביות ובערים מעורבות.
· צדקה: עמותת הסיוע לנזקקים ויתומים – סיוע 48'
· שמירה על הר הבית - עמותת אל אקצא
· לימודי דת ועליה למכה - עמותת אלפורקאן ונוספות.
· שירותי דת – עמותות המטפלות בשירותי קבורה, אחזקת מסגדים וכדו'.
· חינוך והשכלה – עמותות המחלקות מלגות ומסייעות לתלמידים וסטודנטים
· נוער – תנועת נוער אלקלם
· תאי סטודנטים באוניברסיטאות ומכללות
· הסתדרות המורים – "רשימת מה" שזכתה לאחרונה ב-13% מקולות המורים וחבריה מכהנים בהנהלת ההסתדרות.
התנועה מפעילה מגוון עמותות, חברות לתועלת הציבור וחברות בהם, הקשורות אחת בשניה או פועלות בנפרד, דרכם היא מטפלת בניהול ענייניה, קידום האינטרסים שלה והענקת השירותים לאוכלוסייה המוסלמית בישראל. למרות זאת, ככל הנראה התנועה עצמה אינה מאוגדת כיישות משפטית ולכן פעולותיה אינם חשופות לציבור.
למנהיגות הפלג הדרומי ישנה שליטה הדוקה במוסדות התנועה, הבאה לידי ביטוי בסבך קשרים של בעלי תפקידי מפתח ובעלויות בארגונים השונים, כפי שניתן לראות בתרשים הבא (תרשים חלקי):
בין שלל הארגונים של התנועה, יש לשים לב לשתי חברות חדשות שהוקמו לאחרונה. חברת א. ג'י קום יזמות, שיווק ומסחר בע"מ שהוקמה כחברת בת של עמותת סיוע 48 מספר ימים לאחר החתימה על ההסכם הקואליציוני. חברה שניה שהוקמה ב-15 באוגוסט 2021, היא חברת אלין קום תקשורת מתקדמת (2021) בע"מ שנרשמה בבעלות של צפוות פריג', סגן יו"ר הפלג הדרומי, איברהים חיג'אזי מנכ"ל מפלגת רע"ם וראש הלשכה המדינית של התנועה האיסלאמית ועלי כתנאני, נשיא עמותת סיוע 48.
תפקידן של חברות חדשות אלו אינו ידוע בשלב זה, אבל ניתן להניח שבכירי התנועה מכינים את הפלטפורמות לקבלת הכספים העצומים שהובטחו להם בהסכמים הקואליציוניים, ויתכן שחברות אלו נועדו לכך.
ציר העברת כספים צפוי נוסף הוא דרך עשרות רשויות מקומיות שבהן שולטת התנועה האיסלאמית או חברה בקואליציה של הרשות המקומית. נתח משמעותי מהתקציבים המיוחדים שהובטחו למפלגת רע"ם בתקציב המדינה החדש צפוי להיות מועבר בצורה ישירה או עקיפה לרשויות המקומיות הערביות, ומשם לזרום למגוון חברות עסקיות, ספקים, עמותות וארגונים נוספים בהם שולטת התנועה האסלאמית.
הקשר בין מפלגת רע"ם לתנועה האיסלאמית
מפלגת רע"ם היא הזרוע הפוליטית של התנועה האיסלאמית בישראל באופן רשמי, והפלג הדרומי שולט במפלגת רע"ם:[5]
כאמור, מפלגת רע"ם מחויבת להחלטות מועצת השורא שמקבלת המלצות מהלשכה המדינית של התנועה האסלאמית.[6]
האסיפה הכללית של התנועה האסלאמית בוחרת את יו"ר מפלגת רע"ם, וכן את מועמדי הרשימה לכנסת.[7]
בראיון עומק עם מיכאל האוזר מ'הארץ' בתאריך ה-27.07.2021 נשאל יו"ר מפלגת רע"ם, מנסור עבאס:
האוזר: "אבל מה שהיא אומרת זה מחייב? אם המועצה אומרת להצביע נגיד, זה מחייב את כולכם?"
עבאס: "בוודאי. בסופו של דבר אנחנו חלק מארגון. יש לנו ועידה כללית של רע"ם, ויש לנו את מועצת השורא".
על פי הפרשן מוחמד מג'אדלה יש נציגות אזורית שאחראית גם על רע"ם וגם על התנועה האיסלאמית באותו מרחב.[8]
במהלך המשא ומתן להרכבת ממשלת בנט לפיד נפגשו צוותי המו"מ של מפלגות 'יש עתיד' ו'ימינה' עם אנשי רע"ם ובכירי מועצת השורא בניסיון להגיע להבנות ביחס להסכם הקואליציוני.[9]
על פי הפרשן מוחמד מג'אדלה רק לאחר שח"כ מנסור עבאס הצליח לשכנע את חברי מועצת השורא בנכונות ובכדאיות מהלך הפיצול של רע"ם מ'הרשימה המשותפת' בבחירות לכנסת הוא היה מסוגל לבצע את הפיצול.[10]
שייח' אבו דעאבס ראש הפלג הדרומי עם פתק ההצבעה של מפלגת רע"ם ביום הבחירות לכנסת ה-24
למעשה, מועצת השורא היא זו שאישרה את החתימה של רע"ם על ההסכם הקואליציוני להקמת הממשלה הנוכחית,[11] וכאשר רע"ם כחברה בקואליציה נדרשת לתמוך בחקיקה הנוגדת את אמונותיהם הדתיות, הנושא מועבר להכרעת חברי מועצת השורא ולפוסקי ההלכה שלה. כך למשל פרסמה המפלגה ב-12/10/2021 ביחס להצעת החוק של שרן השכל בנושא הקנאביס הרפואי.[12]
מעבר לכך, ישנם אנשים הנושאים במספר תפקידים במקביל, המדגימים את השליטה של התנועה האסלאמית ומועצת השורא במפלגה:
· מנסור עבאס, יו"ר רע"ם, מכהן במקביל כסגן ראש התנועה האיסלאמית.[13]
· אברהים חג'אזי, מזכ"ל מפלגת רע"ם, מכהן במקביל כראש הלשכה המדינית של התנועה האיסלאמית ונציג רע"ם בועדת המעקב העליונה של ערביי ישראל.[14]
· וואליד טהא, חבר הכנסת מטעם מפלגת רע"ם, הינו חבר במועצת השורא ובלשכה המדינית בתנועה האיסלאמית.[15]
המפלגה והתנועה האיסלאמית מפרסמים פעמים רבות את אותם תכנים בו זמנית, וניכר כי הם מתמקדים באותה עשייה.[16]
תפיסת העולם של הפלג הדרומי של התנועה האסלאמית
כלפי חוץ, מציגים אנשי הפלג הדרומי תפיסת עולם מתונה והומניסטית, המקבלת את קיומה של ישראל ואף משתתפת במוסדות המדינה לרווחת הציבור הערבי. דוברי התנועה וראשיה נזהרים שלא להזדהות בפומבי עם ארגוני טרור. בהתאם, מחקרים רבים נכתבו על תפיסות העולם הדתיות והאידיאולוגיות של אנשי התנועה, וברי כי מלבד "פליטות פה" או אירועים נקודתיים, מציגים אנשי התנועה חזית ידידותית ומסבירת פנים לציבור הישראלי.
עם זאת, בין השורות, ניתן להבחין בלא מעט רמזים לתפיסותיהם האמיתיות של אנשי הפלג הדרומי, שאינן נאמרות במפורש ובפומבי לאוזניים ישראליות.
כך למשל, אחרי השתלטות הטאליבן על אפגניסטן וגירוש הכוחות האמריקאים במהלך אוגוסט 2021, כתב יו"ר התנועה האסלאמית מאמר שכותרתו "אפגניסטן: צעד גדול בדרך ארוכה" בה פירט את הקשיים העומדים בפני שלטון הטאליבן. בסיום המאמר, כתב אבו דעאבס:
"למרות כל זאת, אנו אופטימיים. אנו בטוחים שכל הרודנים יעזבו במוקדם או במאוחר, שכל הכיבושים יסתלקו, שהעתיד הוא לדת (האסלאם) הזו ולאומה (האסלאמית) הזו ושהחולשה והשסע של האומה (האסלאמית) הזו הם לא יותר מאשר מצב פתולוגי שתלוי בהגמוניה המערבית. אם ההגמוניה (המערבית) הזו תיסדק, אז כל משטרי השחיתות והעריצות ייפלו בדיוק כפי שנפל המשטר האפגני - אמריקני".[17]
בכך, רומז אבו דעאבס לשאיפותיו ביחס לעתיד העולם תחת שלטון האסלאם. יוזכר, כי כחודש אחרי שמונה ליו"ר הפלג הדרומי, הפליג אבו דעאבס על ספינת המרמרה הטורקית שניסתה לפרוץ את המצור הימי שמטילה ישראל על רצועת עזה, ואף נעצר בשל כך, לאחר האירוע הקשה בו נפצעו לוחמי שייטת 13 שהשתלטו על הספינה.
אבו דעאבס גם אינו נמנע מלהביע תמיכה בפומבי בשייח' עכרמה צברי, המופתי של ירושלים לשעבר, הידוע בדעותיו הקיצוניות והאנטישמיות, כולל הבעות תמיכה בטרור ובפיגועי התאבדות. שייח' צברי נעצר פעמים רבות על ידי המשטרה בגין הסתה לאלימות ואף קיבל צו איסור יציאה מישראל, ואבו דעאבס מפרסם קריאות תמיכה בו לאחר מעצריו. כך למשל בינואר 2020 פרסמה עמותת אל אקצא שבראשה עומד שייח' צפוות פריג', סגנו של אבו דעאבס, פוסט מחאה על מעצרו של שייח' צברי, יחד עם תמונה של שייח' אבו דעאבס עם שייח' צברי באירוע משותף.[18] למעשה שייח' אבו דעאבס נפגש פעמים רבות עם שייח' עכרמה צברי באירועים פומביים.
"אחד משלושת הבכירים האלה[19] פעם אמר לי שמה שאנחנו רואים כרגע ומה שרע"ם עושה כרגע זה תהליך רגעי. זאת אומרת כששאלתי אותו, רגע, תגיד לי, איך אתם מוכנים להיכנס לממשלה עם חוק הלאום, עם כל מה שקשור לכיבוש ולהתנחלויות ולדברים האלה? הרי על זה מנוגד לכל המצע שלכם לכל האידאולוגיה ולכל השקפת העולם שלכם?
ואז הוא אמר לי, מבחינתנו גם כל הדבר הזה שאנחנו רואים, ישראל ופלסטין והסכסוך הפלסטיני-ישראלי, זה דבר רגעי שאמור להיגמר בסופו של דבר. האידיאולוגיה שלנו יותר גדולה מזה, אנחנו מדברים על מדינה יותר גדולה, יותר רחבה, ולכן כל הדברים שאנחנו רואים כרגע, המטרה שלנו היא אחת. היא לבסס את מעמדם של האזרחים הערבים פה, לשמור עליהם, לשפר את תנאי חייהם ולפי זה אנחנו פועלים".[20]
בראיון עם מנסור עבאס שערך מיכאל האוזר מ'הארץ' בתאריך ה-27.07.2021, נשאל עבאס על תפיסת עולמו:
האוזר: "תגיד, איך אתה מגדיר את עצמך, מנסור? זהות אישית, איך אתה מגדיר את עצמך?
עבאס: אני אחד שדוגל בגישה של ריבוי זהויות. יש לי זהות דתית מפותחת מאוד, אני כמוסלמי. יש לי זהות הומנית. בעצם, המאפיין שלנו בתנועה האיסלאמית היום, ושלי גם בצורה, באופן מיוחד, כתלמידו של שייח עבדאללה נימר דרוויש, זה הגישה ההומנית המפותחת ולכן אנחנו מסתכלים על כל העמים כמשפחה אחת, שיש בהם קשרי משפחה שצריך לשמור עליהם.
האוזר: אתה ישראלי?
עבאס: אני אגיע לזה, כי אני מנסה לפתח לך את מערכת הזהויות..........
האוזר: אז באיזה סדר? בוא תדרג לנו, ערבי, פלסטינאי, אזרח ישראלי?
עבאס: תראה, מה שמארגן אצלי את הזהויות אין ספק שזה הזהות הדתית.
האוזר: זאת אומרת אתה מוסלמי, פלסטיני, אזרח ישראל?
עבאס: כן."[21]
גם יחסם האוהד של נבחרי הציבור של רע"ם לנציגי החמאס ביהודה ושומרון עולה מפעם לפעם בפגישות תמיכה שקיימו איתם.[22]
כך למשל עולה מביקור תמיכה בחברי המועצה המחוקקת של חמאס שגורשו מירושלים לרמאללה שערכה משלחת התנועה האסלאמית במאי 2018. המשלחת כללה את חברי מפלגת רע"ם מנסור עבאס, מסעוד ע'נאיים, עבד אל-חכים חאג' יחיא, טאלב אבו עראר, סעיד אל-ח'רומי ועוד. חברי המשלחת ביקרו חברי הפרלמנט הפלסטיני מטעם החמאס, אחמד עטון, ח'אלד אבו ערפה, מוחמד טוטח ומוחמד אבו טיר, ומחו נגד ההחלטה לשלול מהם את תעודת הזהות שלהם, והבטיחו להם שימשיכו להיאבק למענם בדרך הפוליטית ומשפטית[23].
בכירי התנועה האסלאמית ואף חברי הכנסת של רע"ם, אינם בוחלים גם בקיום פגישות מתוקשרות עם מחבלים ובני משפחות של מחבלים, וביקורי תנחומים למשפחות מחבלים שרצחו יהודים ומתו בכלא או בדרכים אחרות.
כך למשל נפגשו ראש התנועה האסלאמית, השייח' חמאד אבו דעאבס וח"כ טלב אבו עראר (ממפלגת רע"ם) עם המחבל מוחמד נסר אלדין עלאן, כדי לחגוג את שחרורו ממעצר מנהלי בישראל.[24]
מימין לשמאל: ח"כ טלב אבו עראר, המחבל והאסיר המשוחרר, השיח אבו דעאבס.
המחבל מוחמד עלאן החל לשבות רעב ביוני 2015 לאחר כשנה של מעצר מנהלי. עלאן הינו מחבל מארגון הג'יהאד האסלאמי הפלסטיני שהיה כלוא בישראל בין השנים 2009-2006 לאחר שגייס מחבל לביצוע פיגוע התאבדות. כמו כן נעצר בחשד למעורבות בפעילות המזוהה עם הג'יהאד העולמי.[25] לאחר כשנה של מעצר מנהלי פתח בשביתת רעב ממושכת עד לשחרורו.
בביקורים אלו מביעים נציגי התנועה את תמיכתם במאבק הפלסטיני הבא לידי ביטוי בין היתר ברצח אכזרי של יהודים חפים מפשע על ידי המחבלים שאת משפחותיהם הם מבקרים.
יו"ר מפלגת רע"ם, חבר הכנסת מנסור עבאס, השתתף מספר פעמים באירועי תמיכה בשייח' ראאד סלאח, מנהיג הפלג הצפוני של התנועה האסלאמית שנכלא בעקבות פרסום דברי הסתה לטרור, לאחר שהפלג הצפוני הוצא מחוץ לחוק.
כך, באירוע תמיכה בשייח' ראאד סלאח שנערך ביולי 2020, לקראת כניסתו לכלא, נשא עבאס דברי שבח להחלטות של שייח' ראאד סלאח כשהוא מחובק עמו.[26] בדבריו השווה עבאס את שייח' סלאח לסיפור על יוסף המובא בקוראן, בו יוסף היה צריך לבחור בין מאסר בכלא לבין עשיית חטא.
"קראו לו (ליוסף) לעשות משהו לא מוסרי, וקוראים לך לחוסר מוסריות פוליטית, וחלילה ללכת בדרך זו ואנחנו הולכים איתך וכל בני עמנו שומרים על הערכים שלנו, העקרונות שלנו, הלאום שלנו, הדת והמוסר שלנו...
שייח' ראאד סלאח אנחנו איתך, מאוחדים על הדרך וממשיכים בהשגחת ה' הכל יכול."
העמותה האיסלאמית למען יתומים ונזקקים
הארגון בעל נפח הפעילות והתקציב הגדול ביותר של התנועה האסלאמית הינו עמותת "סיוע 48", ששמה הרשמי הוא 'העמותה האיסלאמית למען יתומים ונזקקים' (ע"ר 580288470).
מנכ"ל העמותה, ע'אזי עיסא, ציין בראיון בשנת 2020 כי "התנועה האיסלאמית בראשות שייח' חאמד אבו דעאבס ייסדה את עמותת הסיוע בשנת 1996, הודות לקבוצה של פעילי התנועה האיסלאמית, בעקבות סגירת ועדת התמיכה האיסלאמית על ידי הרשויות בישראל תחת התירוץ של מלחמה בטרור ותמיכה בחמאס".[27]
בבקשה לרישום העמותה משנת 1996 נכתב, כי מטרת העמותה היא:
"פעילות בענייני צדקה וגמילות חסדים ברוח דת האסלאם ולפי מצוותיה, כולל דאגה לענייניהם ומילוי מחסורם של יתומים, אלמנות, אסירים ומשפחותיהם ועניים בכלל, במדינת ישראל ובשטחים המוחזקים, כולל רצועת עזה והגדה המערבית...".
באתר העמותה מצויין במפורש כי היא מסייעת למשפחות רבות של שהידים ועצורים.[28]
עם זאת, בדוחות הכספיים של העמותה מצוין כמטרות העמותה, רק את המשפט הראשון: "פעילות בענייני צדקה וגמילות חסדים ברוח דת האסלאם ולפי מצוותיה".
העמותה עוסקת בפעילות חלוקת כספי צדקה וסיוע חומרי נזקקים, ומפעילה פרויקטים שונים. הסניף הראשי של העמותה נמצא בכפר קאסם.
על-פי דיווחי העמותה לרשם העמותות, יעדי העמותה לשנת 2021 הם "סיוע לנזקקים תושבי יהודה, שומרון ורצועת עזה, וכן תושבי מדינת ישראל".
בפועל, מדווחת העמותה כי היא מעניקה סיוע לפלסטינים ביהודה ושומרון, ברצועת עזה, בסודאן, בצפון סוריה, בלבנון[29] ובטורקיה.[30] עיקר פעילות העמותה מתרכזת בפעילות סיוע לנזקקים, והעמותה בולטת מאוד בתחום.[31] הסיוע שמעניקה העמותה למשפחות בעזה, ביהודה ושומרון ובמדינות זרות הינו בעיקר סיוע כספי, [32]אך העמותה גם מחלקת ציוד, מממנת מלגות לימוד ומבצעת פרויקטים שונים של בינוי עבור נזקקים.
בראיון עם נשיא העמותה עלי כתנאני בתאריך 17/11/2020, הוא מסר שהעמותה לוקחת חסות ומסייעת ל-18,546 יתומים, נזקקים, סטודנטים, נכים, ומשפחות נזקקות. לדבריו, רוב הנתמכים של העמותה הם פלסטינים מיהודה ושומרון ורצועת עזה, ומיעוטם מערביי ישראל.
הסכום המינימלי שיתום מקבל הוא 120 ש"ח, והתורמים לעמותה מקבלים מידע על הנזקקים שאליהם מועברת כספי התרומה.
הכנסות העמותה מבוססות על תרומות מערביי ישראל שנאספות ככל הנראה במסגדים של התנועה האסלאמית.[33]
בניה ברצועת עזה במימון העמותה[34]
בעלי תפקידים בעמותה
הנתונים בתרשים זה לקוחים מתוך דיווחי העמותה.[35]
ע'אזי עיסא משמש כמנכ"ל העמותה משנת 2019. קודם לכן שימש כמנכ"ל עמותת אל אקצא שהיא עמותה נוספת של התנועה האיסלאמית. משמש גם כחבר מועצת השורא של התנועה האיסלאמית וכיו"ר אסיפת מפלגת רע"ם לבחירת חברי הכנסת, שימש כחבר בצוות המשא ומתן קואליציוני של מפלגת רע"ם, ערב הקמת הממשלה הנוכחית.
משרדי עמותת הסיוע 48
לעמותה מספר סניפים ברחבי הארץ, בערים פלסטיניות בשטחי הרשות הפלסטינית וברצועת עזה. אחד ממשרדי העמותה ששכן בבניין אל ג'והרה בעיר עזה, נהרס בהפצצת צה"ל במבצע 'שומר החומות' במאי 2021.[36] דרך סניפים אלו מחלקת העמותה את כספי התמיכות שלה ומפעילה את הפרויקטים השונים.[37]
פריסת סניפי העמותה:
הכנסות העמותה
העמותה הינה הגוף בעל התקציב הגדול ביותר מבין ארגוני התנועה האסלאמית. מהדוחות הכספיים שהגישה לרשם העמותות עולה כי חלה עלייה תלולה בהיקף ההכנסות של העמותה בשנים האחרונות.
למעשה, בשנת 2015 הוצא הפלג הצפוני מחוץ לחוק בישראל, ומשנת 2016 ניתן לראות כי החלה עליה תלולה בהיקף ההכנסות של העמותה. מכיוון שמקורות המימון של העמותה אינם מדווחים בדוחות הכספיים שלה, והעמותה מדווחת כי אין לה הכנסות מתורמים שתרמו לה מעל 20,000 ₪ בשנה, לא ניתן לדעת מהו מקור התרומות של העמותה בסכום כה גבוה בשנים האחרונות.
סה"כ גייסה העמותה בעשור האחרון תרומות בסך כולל של 224.5 מיליון ש"ח.
העמותה מנהלת שני חשבונות בנק מוכרזים, אחד בסניף בנק לאומי בכפר קאסם, והשני בסניף אל בירה (רמאללה) של הבנק האסלאמי הערבי.[38]
חשבון נוסף בו השתמשה העמותה לצורך גיוס תרומות בעבר הוא חשבון בסניף רמאללה של בנק אל קודס.[39]
מדיווחי העמותה לרשם העמותות לאורך השנים עולה כי היא לא קיבלה מימון ממשלתי ישראלי או זר לאורך השנים.
עם זאת, מספר ימים לאחר חתימת ההסכם הקואליציוני להקמת הממשלה הנוכחית על ידי מפלגת רע"ם, הקימה עמותת סיוע 48 חברת בת בבעלות מלאה בשם חברת א. ג'י קום יזמות, שיווק ומסחר בע"מ.
יתכן כי חברה זו נועדה לקלוט כספים קואליציוניים של מפלגת רע"ם.
הקשרים בין עמותת 48 לבין ארגון הטרור חמאס
ב-26 דצמבר 2019 נחנך סניף של העמותה בעזה. בטקס הפתיחה של הסניף השתתפו יו"ר העמותה עלי כתנאני, מנכ"ל העמותה ע'אזי עיסא, חבר הלשכה המדינית של חמאס - ע'אזי חמד, עמאד אלפאלוג'י - דובר חמאס לשעבר, מושל עזה איברהים אבו אלנג'א, וראש העיר עזה יחיא אלסרג'.[40]
בתמונה (מימין לשמאל): עלי כתנאני, איברהים אבו אלנג'א, ע'אזי חמד וע'אזי עיסא.[41]
בתמונה: טקס פתיחת הסניף של העמותה בעזה בדצמבר 2019. בתמונה (מימין לשמאל): איבראהים אבו אלנג'א, יחיא אלסראג', עלי כתנאני – נשיא העמותה. [42]
בדבריו בטקס הפתיחה שיבח חבר הלשכה המדינית של חמאס ע'אזי חמד את העמותה ואת תפקידה בהענקת סיוע ליתומים ולקבוצות חלשות בחברה הפלסטינית. חמד הביע את נכונות המשרד לפיתוח חברתי של חמאס לסייע לעמותה לשרת את העם הפלסטיני.[43]
ע'אזי חמד, הוא אחד המנהיגים של ארגון הטרור חמאס, המכהן כיום כחבר הלשכה המדינית שלה וכסגן מנהל המשרד לפיתוח חברתי בעזה.[44] בעבר שימש כדובר ממשלת חמאס, סגן שר החוץ של חמאס,[45] יועצו של יו"ר הלשכה המדינית של החמאס איסמעיל הנייה, יו"ר רשות המעברים מטעם החמאס ועוד. בעבר ישב בכלא הישראלי חמש שנים בשל פעילות טרור. [46]
יצוין כי הלשכה המדינית של חמאס כלולה בהכרזה על חמאס כארגון טרור, וחל איסור בחוק לאזרח ישראלי להיפגש או להיות בקשר עם חברים בלשכה המדינית של חמאס, בדומה לאיסור להיות בקשר עם מחבלי חמאס.
חברי הלשכה המדינית של חמאס בעזה, מרץ 2021. יושב במרכז - יחיא סינוואר. עומד משמאל - ע'אזי חמד
בעבר, עת שימש כדובר ממשלת חמאס, קרא ע'אזי חמד להשמיד את מדינת ישראל:[47]
ב-20 באוקטובר 2021 פורסם ראיון עם ע'אזי חמד, בו הוא מאיים כי חמאס עלול לפתוח במלחמה חדשה עם ישראל אם הפלסטינים לא יקבלו את דרישותיהם, וכי חמאס יכולה להביס את ישראל וזכותה לתקוף את ישראל.[48]
עמאד אלפאלוג'י, מי שהיה חבר בהנהגת החמאס בשנות ה-90', דובר החמאס, שר התקשורת הפלסטיני ויועצו המיוחד של יאסר ערפאת לענייני תקשורת וחבר המועצה המחוקקת הפלסטינית לשעבר מטעם חמאס, השתתף אף הוא בטקס חנוכת הסניף בעזה. [49]
בדברים שנשא אלפאלוג'י באירוע, אמר:[50]
"ביום הזה, אנחנו אומרים תודה והערכה להם, ומאחלים להם הצלחה, ואומרים להם בכנות שרצועת עזה זקוקה לתמיכה הזו ולפרויקטים שהם עושים במשך השנה, בין אם זה מתן חסות ליתומים או הקורבנות של החג או מתן חסות למשפחות עניות או שהידים או פצועים או בתחום הבריאות והלימודים או בניית בתים ועניים, עבור כל הפרויקטים האלו אנחנו אסירי תודה לעמותה".
גם איבראהים אבו אלנג'א, מושל עזה, שיבח את התפקיד הגדול שהעמותה עושה למען המשפחות בעזה, ואמר במעשה הזה ניתן לראות את האחדות הלאומית.[51]
יחיא אלסראג', ראש העיר עזה, בדבריו בטקס "הביע את נכונותו לשתף פעולה באופן מלא בכדי לשרת את הנזקקים ולהתגבר על מכשולים בעבודת העמותה."[52]
בינואר 2020 נפגשו עלי כתנאני וע'אזי עיסא עם מנהל שיתוף הפעולה הבינלאומי של משרד הבריאות בעזה.[53]
ב-11 בספטמבר 2021 פרסם נשיא עמותת סיוע 48 מודעת תנחומים לעימאד אלפלוג'י על מות אימו, בשם העמותה:
ב-16 למאי 2021, במהלך מבצע 'שומר החומות בעזה, פרסם ע'אזי עיסא פוסט בפייסבוק בו ציטט את ח"כ וליד טהא מאשים את ישראל בהרג מכוון של ילדים ונשים תמימים, וכן בהרס שיטתי של מבני מגורים.[54]
מיד בסיום המבצע, העבירה העמותה לרצועת עזה ציוד בשווי של כמיליון וחצי ₪.
שיתוף הפעולה של העמותה עם המשרד לסיוע חברתי של החמאס בעזה
עמותת סיוע 48 העבירה בשנים האחרונות סיוע בהיקף של עשרות מיליוני ש"ח לרצועת עזה.
מאז פתיחת סניף העמותה בעזה בנובמבר 2019, החלה העמותה לעבוד בשיתוף פעולה עם המשרד לפיתוח חברתי שע'אזי חמד, חבר הלשכה המדינית של חמאס הוא סגן המנהל שלו.
הסיוע לעזה מועבר בכסף ובסחורות המחולקות על ידי עובדי העמותה ברחבי הרצועה, בתיאום עם המשרד לפיתוח חברתי. למרות שמו התמים, המשרד לפיתוח חברתי מעביר מימון מטעם ממשלת חמאס בעזה למחבלים שהשתתפו בקרבות עם חיילי צה"ל ונפגעו. בין היתר, לבני משפחות של מחבלים שנהרגו ולכאלו שנפצעו בהתפרעויות "צעדות השיבה" שהחלו במרץ 2018 לאורך גבול רצועת עזה. כך למשל פרסם משרד האוצר של חמאס על חלוקת הכספים בשיתוף עם המשרד לפיתוח חברתי ביולי 2019.[55]
בדצמבר 2020 פרסם המשרד לפיתוח חברתי על מועד חלוקת כספים להרוגי ופצועי צעדות השיבה.[56]
במרץ 2021 פרסם המשרד לפיתוח חברתי על מועד נוסף של חלוקת הכספים למשפחות הרוגי ופצועי צעדות השיבה.[57]
בספטמבר 2021 פרסם המשרד לפיתוח חברתי על חלוקה נוספת של כספים להרוגי ופצועי צעדות השיבה.[58]
מידי שנה מפרסם המשרד לפיתוח חברתי של חמאס בעזה סיכום פעילות שנתי. מידי שנה הוא מציין בדוחות כמה כסף חילק כקצבאות לא תקופתיות למשפחות "שהידים של המולדת". קצבאות אלו מוענקות ככל הנראה בנוסף לקצבאות הרגילות שמעניקות ממשלת חמאס וממשלת הרשות הפלסטינית למחבלים ובני משפחותיהם. על פי הדוחות, בשנים 2017-2019 חילק המשרד לפיתוח חברתי קצבאות ל-157 משפחות של "שהידים של המולדת" בסכום כולל של כ-4.8 מיליון ש"ח.[59]
באוקטובר 2020 פרסמה עמותת סיוע 48 כי העבירה למשרד לפיתוח חברתי בעזה רבע מיליון ככרות לחם טרי, כחלק מפרויקט של העמותה להעביר מיליון ככרות לחם לרצועת עזה.[60]
בדצמבר 2020 קיימה עמותת סיוע 48 פעילות משותפת עם "המשרד לפיתוח חברתי" של חמאס בעזה בנושא "סיוע לבעלי מוגבלויות". באירוע נאמו נציגי העמותה לצד נציגי חמאס וברקע שלט עם סמלילים (לוגו) של שני הגופים. דיווח על הפעילות המשותפת פורסם גם באתר העמותה וגם בעמוד פייסבוק הרשמי של המשרד לפיתוח חברתי מטעם חמאס וגם באתר האינטרנט שלו.[61]
תמונה מהאירוע. שני מימין - ד"ר אסמה אל בלאווי מנהל סניף עמותת סיוע 48 ברצועת עזה. על השלט מאחור ניתן לראות משמאל את הלוגו של עמותת סיוע 48 כשמימין לו במרכז התמונה הלוגו של המשרד לפיתוח חברתי של חמאס
באירוע שנתי לציון הישגי העמותה בשנת 2020 שנערך ב-27 בפברואר 2021 בעזה, השתתפו שוב חבר הלשכה המדינית של חמאס ע'אזי חמד המשמש כסגן מנהל המשרד לפיתוח חברתי בעזה ועימאד אלפלוג'י.[62]
בדיווח על האירוע בתקשורת הפלסטינית נכתב כי ע'אזי חמד, הודה לעמותה על הסיוע המהיר שהעבירה העמותה לעזה, וציין את הסיוע למגזרים השונים כגון יתומים, סטודנטים, אסירים, משפחות עניות ומשפחות עם צרכים מיוחדים.[63]
בדברי ברכה שנשא ע'אזי חמד באירוע, אמר:
"אני רוצה בהזדמנות זו להגיד תודה לאחים שלי בעמותת סיוע 48, ובאופן מיוחד לד"ר עלי כתנאני, יושב ראש עמותת סיוע 48, על מאמציו הגדולים והמוערכים, וגם לכל הצוות בעמותה הזו שהיוו דוגמא מצוינת במתן סיוע, ונתינה ללא גבולות. אם זה בתוך השטחים פלסטיניים או מחוץ לשטחים הפלסטינים, וגם הפרויקטים שלהם ועל עבודתם ופעילותם. זה מעיד ומסכם הרבה מילים, וכפי שאמרתי, הם עושים עבודה אפקטיבית ונהדרת כלפי מגזרים שונים כמו מגזר היתומים, הסטודנטים, האסירים, משפחות עניות ובעלי צרכים מיוחדים. פעילויות מגוונות ומרובות אלה תורמות רבות להקלת סבלו של העם הפלסטיני שלנו ובחיזוק האיתנות שלנו על אדמת פלסטין."
צילום מסך משידור חי של נאומו של ע'אזי חמד - חבר הלשכה המדינית של חמאס באירוע השנתי של העמותה בעזה. לצידו סמלי העמותה והתנועה האסלאמית
בדברים שנשא באירוע אמר נשיא העמותה עלי כתנאני, כי עבודתם של צוותי הסיוע בהעברת סיוע לתושבים הפלסטינים מדגישה את "לכידות עמנו הפלסטיני בכל מקום, לא משנה כמה צרים הכבישים".
באירוע השתתף גם שר הבריאות של ממשלת חמאס בעזה לשעבר, ד"ר באסם נעים, שאמר "הסיוע שמעניקים האחים בתנועה האסלאמית הוא ללא תנאי, הוא מגיע מהחובה הדתית, הלגיטימית והלאומית".
האירוע השנתי של העמותה בעזה, פברואר 2021. על גב במת הנואמים באירוע ניתן לראות את סמליה של עמותת סיוע 48 והתנועה האסלאמית בישראל
יצויין כי חוק איסור מימון טרור התשס"ה (2005) אוסר במפורש העברת סיוע כספי או רכוש לארגון טרור מוכרז, ואף העברת סיוע שמהווה תגמול עבור ביצוע פעולת טרור:
תמיכת העמותה במשפחות מחבלים, שהידים ואסירים
בבקשה לרישום העמותה משנת 1996 כתוב כי מטרת העמותה היא:
"פעילות בענייני צדקה וגמילות חסדים ברוח דת האסלאם ולפי מצוותיה, כולל דאגה לענייניהם ומילוי מחסורם של יתומים, אלמנות, אסירים ומשפחותיהם ועניים בכלל במדינת ישראל ובשטחים המוחזקים, כולל רצועת עזה והגדה המערבית...".
בדוחות הכספיים של העמותה מצוין במטרות העמותה רק את המשפט הראשון - "פעילות בענייני צדקה וגמילות חסדים ברוח דת האסלאם ולפי מצוותיה".
בהודעה רשמית שפרסמה התנועה האסלאמית בפברואר 2021, בתגובה לסערה שהתחוללה בציבור הערבי עקב שימושו של ח"כ מנסור עבאס יו"ר רע"ם בכינוי מחבלים בראיון שערך לחדשות 12, נכתב כי: "התנועה האסלאמית מוסיפה כי באמצעות מוסדות הסיוע שלה היא נותנת חסות לאלפי משפחות חללים ושבויים של עמנו הפלסטיני בגדה המערבית ובעזה, כחובה לאומית, דתית והומניטרית".[64]
בשנת 2003 נערכה בדיקה מקיפה לפעילות העמותה ובין היתר נבדקה רשימת היתומים אליהם מעבירה העמותה תרומות. בבדיקה לא נמצאו תרומות שניתנו לגורמים המעורבים בטרור.[65]
עם זאת, במסגרת הליך משפטי שניהל ה-FBI בארה"ב (בעקבות הפיגוע במגדלי התאומים ב-11/9/2000) נגד קרנות מימון של חמאס שגייסו כספים לארגון הטרור בארה"ב, נחשפו מסמכים של עמותת סיוע 48' המעידים על בקשות תמיכה כספית שהגישו משפחות מחבלים משטחי הרש"פ לעמותה.
בקשות הסיוע הוגשו עבור יתומי המחבלים על טפסים רשמיים של עמותת סיוע 48, כאשר בפרטי הבקשות על מסמכי העמותה מופיע כי סיבת המוות היא היותו של האב המת "שהיד", והיא גם הסיבה לבקשת התמיכה מהעמותה.
מסמכים אלו הוצגו במשפט בארה"ב שהחל בשנת 2002, כראיה לכך שכספים שאספה קרן המימון של החמאס בארה"ב הגיעו בסופו של דבר למימון טרור ותמיכה במשפחות טרוריסטים.
מבדיקה של חלק מהמסמכים עולה, כי אחד המחבלים שהוגשו בקשות תמיכה לעמותה עבור ילדיו, הוא מוחמד ג'מיל עבד אלרחמן שנהרג ב-31/10/2001 במהלך עימותים עם חיילי צה"ל.[66]
בתמונה: עותק של אחד המסמכים שהוגשו במסגרת התביעה בארה"ב. ניתן לראות כי בקשת התמיכה הוגשה על גבי טופס רשמי של העמותה. בראש העמוד ניתן לראות את שמה הרשמי של עמותת סיוע 48, מספר העמותה, כתובתה ופרטי ההתקשרות עימה.
בינואר 2009, מיד לאחר מבצע עופרת יצוקה הודיעה העמותה על פרויקט "תמיכה בכל היתומים של עזה כתוצאה מהטבח הציוני". העמותה הודיעה שתתמוך בכל הילדים שאיבדו את אבותיהם כתוצאה מהמערכה בעזה.[67]
במרץ 2009 אמר ד"ר אברהים אל עמור, נשיא העמותה דאז:
"בני המשפחות שלנו הערבים ישראלים נענו לקריאות היתומים של השהידים בעזה, והחליטו לעזור להם על ידי סבסוד היתומים שלהם".[68]
בשנת 2012, בוועידה ה-14 של העמותה במלון שפרד בעיר בית לחם, כיבדה העמותה את נוראן, בתו של המחבל אחמד חליל בלבול בהקראת שיר של אהבה ומסירות לאביה המת. אחמד, יליד 1960, נהרג יחד עם 3 טרוריסטים נוספים בהתקלות עם חיילי צה"ל במרץ 2008. על פי 'מרכז המידע למודיעין ולטרור' הארבעה היו חמושים בעת ניסיון מעצרם ברובים ובאקדחים, ונטלו חלק בפיגועי תופת בהם נהרגו אזרחים ישראלים רבים.[69]
על פי מרכז המידע למודיעין ולטרור, בלבול היה שותף לביצוע פיגוע התאבדות בצומת הגבעה הצרפתית בירושלים בתאריך ה-17.03.2002, בו נפצעו כ-25 אנשים.[70]
המחבל אחמד חליל בלבול
פעילות העמותה בטורקיה ובסוריה וקשריהם עם ארגוני מוסלמים תומכי טרור בטורקיה
השלטון הנוכחי בטורקיה של 'מפלגת הצדק והפיתוח' האיסלאמיסטית בראשות הנשיא ארדואן, הינו שלטון המזוהה עם תנועת האחים המוסלמים. נשיא טורקיה ארדואן נתפס כמנהיג היחיד בעולם המוסלמי-סוני אשר ניצב כיום כנגד ישראל, מביע קול נגד הפשעים שהיא מבצעת ומניף בגאון את סוגיית פלסטין.
כחלק אינטגרלי מאותה הזדהות אידיאולוגית, פיתחה תנועת החמאס בסיסי פעילות וכח בטורקיה לאורך העשור האחרון. בכירים בחמאס מתגוררים באורח קבע בטורקיה ופועלים משם לגיוס כספים והכוונת פעילות טרור כנגד ישראל. במקביל, נוצרו קשרים בין אגודות ועמותות של התנועה האסלאמית בישראל לבין פעילים ועמותות אסלאמיסטיות בטורקיה.
אחת העמותות של ערביי ישראל שביססה לה כר פעילות משמעותי בטורקיה היא עמותת סיוע 48, תוך הבעת תמיכה בנשיא טורקיה ארדואן.[71]
מאז שנת 2011 קלטה טורקיה פליטים סורים רבים ויישבה אותם במחנות פליטים, בדרום מזרח המדינה. ארגוני האחים המוסלמים השונים משקיעים משאבים רבים באותם מחנות פליטים, מתוך תקווה לקרב לבבות ולגייסם למען פעילות איסלאמיסטית. חלק מאותם פליטים סורים שמגויסים עובר לאחר מכן לאירופה ופועל משם, במסגרת ההגירה ההמונית של מוסלמים לאירופה והתבססותם ביבשת.
כחלק מאותו מאמץ החלה עמותת סיוע 48 לפני כשש שנים להעביר סיוע בהיקפים גדולים ליעדים שונים בטורקיה.
למעשה, העמותה בונה כיום עיר חדשה (הנקראת על שם יפו) עבור פליטים סורים בצפון סוריה, בסמוך לגבול הסורי-טורקי, בתיאום עם ממשלת טורקיה ובשיתוף פעולה עם חברה טורקית.[72] באוגוסט האחרון הסתיימה הבניה של השלב בראשון שמכיל 100 יחידות דיור. לרגל כך, הגיע נשיא עמותת סיוע 48, עלי כתנאני לעיר החדשה וסייר בה.[73]
כתנאני מתצפת על העיר החדשה. משמאל למעלה הכיתוב על התמונה שפרסם כתנאני: "גבול סוריה טורקיה"
יצוין כי מדובר בשטח מדינת סוריה שכבשה ממשלת טורקיה במהלך השנים האחרונות, ועל פי חוקי מדינת ישראל מדובר בביקור במדינת אויב, במידה והוא עבר את הגבול.
שלטי העמותה על המבנים והמשאיות.
העיר החדשה בבניה, צפון סוריה. נראה כי נבנות במקום אלפי יחידות דיור
שלט שהוצב בכפר החדש - בצדדים מופיע סמל עמותת סיוע 48. בכיתוב, התנועה האסלאמית ועמותת סיוע 48 מודיעות על פתיחת כפר המגורים לאחר השלמת הבניה של 100 יחידות דיור, 14 באוגוסט 2021. בשורה התחתונה מצויין כי המקום נמצא במחוז אידליב שבצפון סוריה
נראה כי העמותה אף מעסיקה עובדים מקומיים בשכר, למרות שהיא אינה מדווחת על כך בדוחותיה הרשמיים.
פועל בניין לובש אפוד זוהר עם סמלי התנועה האסלאמית ועמותת סיוע 48. על התמונה שפורסמה בפייסבוק העמותה כתוב משמאל למטה "צפון סוריה"
מי שמנהלים מטעם העמותה את הפעילות בטורקיה הם נאא'ל עיסא מנהל תוכניות החוץ של העמותה, ומוניר שוואנה, מחזיק תיק מימון ותרומות של העמותה. השניים יוצאים למסעות בטורקיה לעיתים תכופות. לעיתים, מתלווים אליהם בכירים נוספים בעמותה.
כך למשל, יצאו נציגי העמותה בנובמבר 2016 לסיבוב של חלוקת תרומות בדרום מזרח טורקיה. מתן התרומות התמקד במשפחות ממוצא פלסטינאי אשר הגיעו למדינה בתור פליטים שברחו ממלחמת האזרחים הסורית.
בתאריך 12 בנובמבר 2016 הגיעו חברי האגודה לעיר מרסין שבדרום טורקיה.
(משמאל לימין) נאא׳ל עיסא מכפר קאסם, מנהל תוכניות החוץ של העמותה (חולצת טריקו לבנה, מזוקן), נמר אבו אללוז מדיר אל אסד, מתאם תוכניות חוץ של האגודה, ומוניר שוואנה, מסח'נין, מחזיק תיק מימון ותרומות.[74]
ב-13 בנובמבר הם הגיעו לעיר אסכנדרון לחלוקת התרומות.[75] בתאריך 16 בנובמבר 2016 מוניר שוואנה ונאיל עיסא המשיכו בחלוקת התרומות הפעם בעיר גאזיאנטפ.[76]
בפרויקט חלוקת התרומות, חברו נציגי עמותת סיוע 48 לעמותה איסלאמית מקומית בשם "פורקאן".
נאא׳ל עיסא ומוניר שוואנה במהלך חלוקת התרומות בטורקיה (שמה של עמותת "פורקאן" מסומן בחץ).
בעמוד הבית של העמותה היא מגדירה את חזונה כך:
"מטרתנו, היא שבעולמו של אללה יהיה מה שאללה מצווה עליו. עמותת פורקאן, פועלת משנת 1994 ועד היום למען הכשרתו של דור חלוצי ובנייתה מחדש של הציוויליזציה האסלאמית, בדרך השמיימית, עם המתודה הנבואית, למען האסלאם".[77]
כחלק מן הקרבה האידיאולוגית של עמותת "פורקאן" לאחים המוסלמים ולארגוני ג'יהאד אחרים, הארגון מציין על בסיס קבוע את יום השנה למותו של השייח' אחמד יאסין, מייסד חמאס.[78]
כרזה של עמותת ''פורקאן" לרגל 14 שנים למותו של אחמד יאסין, 22 במרץ 2018
במספר פרסומים שונים, הביעה עמותת "פורקאן" מחויבות מלאה למחיקה של מדינת ישראל והקמתה של מדינה מוסלמית-פלסטינית במקומה. כך למשל:
כרזה מחשבון הפייסבוק של עמותת ''פורקאן'' סניף מרסין (7 בדצמבר 2017)
תרגום הכרזה: "ירושלים שייכת לנו והיא תישאר שלנו! לא הכרנו בישראל ולא נכיר! לא רק ירושלים, {אלא} כל שטחי פלסטין שישראל כבשה הם שלנו!".[79]
אחד הדברים הבולטים העולים מניתוח האידיאולוגיה של עמותת ''פורקאן'' הוא האופי האנטישמי הבוטה שלה. במהלך פעילויות העמותה מועלים מיצגים אנטישמיים, אנטי-מערביים ואנטי-נוצריים קיצוניים.
בכינוס של עמותת "פורקאן" בעיר אדנה שבטורקיה ב-15 ביוני 2014, העלה צוות התיאטרון של העמותה מחזה אנטישמי ואנטי-נוצרי בשם "תקומת האסלאם" ("İslam'ın Yükselişi"). במרכזו של המחזה עמדו שלוש דמויות המייצגות את שלושת אויבי האסלאם אשר מנסים למנוע את תקומתו: "השטן הגדול" אמריקה, הוותיקן, ו"הישות הציונית הרוצחת" - ישראל. דמותו של היהודי מוצגת במאפיינים אנטישמיים קלאסיים, גם בהיבט החיצוני-ויזואלי וגם מבחינת מעשיו ותכונות האופי שלו. במחזה מועברים מספר מסרים מרכזיים ביחס ליהודים:[80]
· היהודים הם רוצחי ילדים.
· היהודים קונים את כל העולם עם הכסף שלהם.
· היהודים שולטים בתעשיית האופנה דרכה הם "מזהמים" את המוסר של הצעירים המוסלמים.
· היהודים שולטים בתקשורת העולמית.
· הודות לשליטתם בכלי התקשורת, מצליחים היהודים להסתיר את הטבחים והפשעים שהם מבצעים בכל מקום.
· היהודים פועלים לעבר יצירתה של מדינה אותה הם מכנים "ישראל הגדולה".
תמונות מתוך המחזה שהועלה על ידי עמותת "פורקאן" במפגש המדובר ב-15 ביוני 2014. ניתן לראות משמאל לימין את ארבעת הדמויות המייצגות את היהודי, הוותיקן, ארה"ב, והתקשורת העולמית.
מייסד עמותת "פורקאן" (Furkan derneği) ומי שעמד בראשה לאורך השנים הוא אלפארסלאן קויטול ((Alparslan Kuytul.
אלפארסלאן קויטול הינו דמות מוכרת באסלאם הפוליטי בטורקיה. עיקר פעילותו והאזור שבו נמצאים תלמידיו הוא דרום ודרום מזרח טורקיה, סביב ערים כמו אדנה, גאזיאנטפ או מרסין. לפי העיתון מילייט (21.02.2018) תלמידיו של קויטול הצטרפו לארגונים ג'יהאדיסטים שונים ביניהם אל קאעידה ודעא"ש.[81]
ב-11 באוגוסט 2017 נעצר על ידי כוחות הביטחון הטורקיים, חבר דעא"ש בשם רנאט באקייב. באקייב תכנן פיגועים כנגד הכוחות האמריקאים בבסיס אינג'רליק וכנגד חברי הקהילה העלווית בטורקיה. לפי הדיווחים בתקשורת הטורקית אלייב נהג ללכת לדרשות שמתקיימות בעמותת "פורקאן" בטרם נעצר.[82]
בשל פעילות ההטפה הדתית שלו קויטול מנוע כניסה לדנמרק למשך שנתיים החל מ-20.08.2021.[83]
בדרשה של אלפארסלאן קויטול שהועלתה לרשת במאי 2013 תחת השם "תפילה למען פלסטין וחמאס וקללה על ארה"ב וישראל.... אמן", אמר קויטול:
"הו אללה שלי, עשה שהליקופטרים של ארה"ב יתנגשו אחד בשני, הו אללה שלי עשה שמסוקים של ישראל יתנגשו אחד בשני, הו אללה שלי, עשה שהכופרים שם ילחמו אחד בשני, הו אללה שלי, עשה שמוראל המוסלמים יהיה גבוה".[84]
בדרשה אחרת שנשא אלפארסלאן קויטול, ב-9 בדצמבר 2017 הוא אמר:
"למעשה, ההכרה בירושלים כבירתה של ישראל אינה הסוגייה שאנו חייבים להגיב עלייה, למעשה ישראל אינה לגיטימית. {ירושלים} אינה בירתה. היא בעצמה אינה לגיטימית".[85] בתחילת מבצע "צוק איתן" פרסם (19 ביולי 2014) אלפארסלאן קויטול הודעת תמיכה בחמאס ובמאבקו של הארגון: "שלומות לחמאס! המשיכו במאבק!".[86]
בדרשה שנשא אלפארסלאן קויטול על רקע מבצע "שומר החומות", ב-12 במאי 2021 אמר:
"למעשה, את ישראל אין צורך אפילו לגנות, מפני שממילא אנחנו לא מכירים בישראל. ישראל עבורנו אינה קיימת, שם יש את פלסטין".[87]
ראיה נוספת לחיבור בין עמותת סיוע 48 לארגוני 'האחים המוסלמים' על אדמתה של טורקיה, היא חברותה של העמותה ב"התאחדות הארגונים הלא-ממשלתיים של העולם האסלאמי" (IDSB).
"התאחדות הארגונים הלא-ממשלתיים של העולם האסלאמי" נוסדה בשנת 2005 על ידי אנשי 'האחים המוסלמים' בטורקיה והיא פועלת בתיאום מלא עם הממשלה הטורקית. נשיא טורקיה ארדואן, נשא את נאום הפתיחה בכנס של ההתאחדות שנערך בדצמבר 2007. כיום חברות בהתאחדות למעלה מ-350 אגודות אסלאמיות מעשרות מדינות מוסלמיות שונות.
מטרת ההתאחדות היא לתאם את פעילותם של ארגוני הסיוע האסלאמי ברחבי העולם. בהתאחדות חברים שלל ארגונים קיצוניים המזוהים עם טרור אסלאמי ונמצאים ברשימות ארגוני הטרור של ארה"ב וישראל, ביניהם ) WAMY סעודיה) İHH ,(טורקיה), "תנועת הייחוד והרפורמה" ("حركة التوحيد والإصلاح") (מרוקו), ו-IRW (Islamic Relief Worldwide) (בריטניה).
בתמונה: חברי עמותת סיוע 48 ליד מתחם העמותה בכנס DSBİ שנערך באיסטנבול בדצמבר 2017. ראשון מימין: עלי כתנאני נשיא העמותה, רביעי מימין אברהים אלעמור, נשיא העמותה הקודם. רביעי משמאל – נאא'ל עיסא – מנהל תוכניות החוץ של העמותה והמנכ"ל שלה בעבר.[88]
שמה של "האגודה האסלאמית לרווחת היתומים והנזקקים" (מסומן באדום) כפי שהיא מופיעה בקובץ האקסל עם רשימת הארגונים האחרים החברים ב-İDSB. יש לשים לב שהאגודה נמנעת מלציין את שמה של מדינת ישראל וכותבת את עצמה בתור מי שמגיעה מפלסטין.[89]
פרט נוסף המחזק את העדות על הקשרים הענפים וההזדהות האידיאולוגית בין אנשי הפלג הדרומי של התנועה האסלאמית למקביליהם בטורקיה, ניתן למצוא באזכרה לרגל יום השנה לפטירתו של שייח' עבדאללה נמר דרויש, מייסד התנועה האסלאמית בישראל. בתמונה שצולמה ככל הנראה במשרדו של השייח' חמאד אבו דעבאס, ראש הפלג הדרומי של התנועה האסלאמית, ניתן לראותו יושב ומעליו תמונה של מייסד האחים המוסלמים, חסן אל-בנא. בצד שמאל של דעבאס תלוי דגל של "ארגון הסטודנטים הטורקי לאומי" Milli Türk Talebe Birliği)) - ארגון לאומני-איסלאמיסטי אנטי-מערבי ואנטישמי, אשר ארדואן ורבים מצמרת השלטון הנוכחית בטורקיה היו חברים בו בצעירותם.[90]
חמאד אבו דעבאס, ראש הפלג הדרומי של התנא"ס ואיברהים חיג'אזי, מנכ"ל מפלגת רע"ם וראש הלשכה המדינית של התנועה האיסלאמית, ולצידם דגל "ארגון הסטודנטים הטורקי לאומי", 14 במאי 2018.
על עמדותיו הקיצוניות כלפי ישראל של "ארגון הסטודנטים הטורקי לאומי" ניתן ללמוד בין השאר מציוץ שפרסם בתאריך 11 במאי 2021:
כפי שאמר המורה נג'יפ פאזיל קיסקורק[91] 'שתהרס ישראל ואראה את חורבותיה! מי שמכנה אותה מדינה ארק בפרצופו!' ".[92]
תמיכת ראשי העמותה במחבלים
ב-18 באוגוסט 2015 השתתף ע'אזי עיסא (כיום מנכ"ל העמותה) בהפגנת תמיכה במוחמד עלאן, מחבל מהג'יהאד האסלאמי שהיה כלוא בישראל בין השנים 2009-2006 לאחר שגייס מחבל לביצוע פיגוע התאבדות. מוחמד עלאן החל לשבות רעב ביוני 2015 לאחר כשנה של מעצר מנהלי, בחשד למעורבות בפעילות המזוהה עם הג'יהאד העולמי.[93] לאחר כשנה של מעצר מנהלי פתח בשביתת רעב ממושכת עד לשחרורו.[94]
ע'אזי עיסא, שני מימין
אזהאר שחרור
אזהאר שחרור היא פלסטינית המנהלת את סניף עמותת 48' בטול כרם.[95]
אזהאר שחרור, הינה אחותו של המחבל מעמר פתחי שחרור.
שחרור היה פעיל התשתית המבצעית של החמאס בטול כרם. הוא נעצר במאי 2002 והודה שגייס את המחבלים המתאבדים לפיגוע במלון פארק בנתניה בליל הסדר בשנת 2002 בו נרצחו 29 ישראלים. שחרור שימש גם "איש קשר" בין עבאס אל סיד, מפקד החוליה, לבין שני המחבלים המתאבדים שאמורים היו לבצע את הפיגוע, היה מעורב בהעברת כספים שקיבל מאל-סיד, בהעברת חגורות הנפץ משכם לטול כרם, בצילום המחבל המתאבד עבד אלבאסט עודה ובחימושו בחגורת הנפץ, טרם שילוחו לביצוע הפיגוע בישראל.[96] כיום מרצה שחרורי עונש מאסר של 29 מאסרי עולם ו-20 שנות מאסר נוספות בגין חלקו בביצוע הפיגוע, והוא שימש כחבר בהנהגת מחבלי החמאס הכלואים בישראל עד לאחרונה.[97]
אזהאר שחרור פרסמה מספר פעמים תמיכה באחיה המחבל בדף הפייסבוק שלה, ואיחלה לו שישתחרר מהכלא, תוך שהיא מעלה תמונות שלו במדים ואוחז בנשק[98] ואף שמה את תמונת אחיה החמוש בנשק כתמונת הפרופיל שלה.[99]
בפוסטים נוספים שפרסמה שחרור היא כתבה: "שאלוהים יעזור לך להשתחרר אחי אהובי".[100]
"אלוהים אל תפריד מאחות להיות עם אחיה, אני מתפללת לאלוהים שתשתחרר אתה ושאר הגיבורים שלנו מבתי הכלא של הכיבוש". [101]
"אחי אהובי שאין לו תחליף, זה הוא שאני מקריבה את עצמי למענו, ותשתחרר מהמצוקה שלך בקרוב". [102]
ב-15 בדצמבר 2016 פרסמה שחרור תמונה של מצעד צבאי של חמאס בה ניתן לראות מחבלים רעולי פנים מחמאס נושאים נשק נגד טנקים, עם תמונות רבות של מחבלי חמאס. התמונה העליונה ביותר היא של אחיה המחבל - מעמר פתחי שחרור:[103]
בפוסט נוסף שפרסמה אזהאר שחרור היא כתבה: "מאז שהתוודענו לכאב המולדת ואנחנו שרים לדלאל מוגרבי, שתחיי לנצח בלב מי שהיה בעד נשים".[104]
דלאל מוגרבי הייתה מחבלת פלסטינית חברת ארגון הטרור פת"ח, שהנהיגה את חוליית המחבלים שביצעה את פיגוע כביש החוף, אחת מהתקפות הטרור הקשות ביותר בתולדות מדינת ישראל, שבה נהרגו 35 ישראלים, בהם 12 ילדים, ונפצעו 71.
ב-11 במרץ 1978 יצאה מוגרבי בראש חוליית מחבלים מלבנון וחדרה לישראל דרך הים בסירת גומי. הם רצחו את הצלמת גייל רובין והשתלטו על אוטובוס "אגד" שנסע בכביש החוף. לאחר חילופי יריות בין כוחות המשטרה למחבלים, פוצצו המחבלים את האוטובוס על יושביו וירו לעבר נוסעיו שניסו להימלט. במהלך חילופי היריות היא ושמונה מהמחבלים נהרגו, מלבד שניים שנותרו בחיים.
בפוסט נוסף מתאריך 04/08/2018 הביעה שחרור תמיכה במחבל עאמר מנסור אלחדירי ורשמה: "זהו יום הזיכרון שבו נפל שהיד, האח והגיבור עאמר אלחדירי שאלוהים ירחם עלייך שהיד שלנו".[105]
עאמר אלחדירי היה מחבל, סגן מפקד החמאס בטולכרם, יליד 1978. בתאריך 5.8.2001 חוסל על ידי מסוק של צה"ל. [106]
הקשר בין עמותת סיוע 48 לתנועה האיסלאמית
מנכ"ל העמותה ע'אזי עיסא ציין בראיון בשנת 2020, כי "התנועה האיסלאמית בראשות שייח' חאמד אבו דעאבס ייסדה את עמותה הסיוע ב-1996 הודות לקבוצה של פעילי התנועה האיסלאמית, בעקבות סגירת ועדת התמיכה האיסלאמית על ידי הרשויות בישראל תחת התירוץ של מלחמה בטרור ותמיכה בחמאס".
בשנת 2016 בוצעו חילופי גברא בעמותה. ד"ר אבראהים אלעמור ונאיל עיסא, ששמשו כנשיא ומנכ"ל העמותה במשך 20 שנה מאז שנת 1996, והיו מדור המייסדים של העמותה, הוחלפו ע"י ד"ר עלי כתנאני ובשיר סעודי. בהודעת התנועה האיסלאמית נכתב כי מועצת השורא מינתה את כתנאני וסעודי.[107]
בכנס של העמותה נאמר על ידי נציג העמותה - "העמותה לסיוע עומדת בראש הפירמידה של התנועה האיסלאמית, והיא אחת מהמוסדות הטובים ביותר בה".[108]
מימין לשמאל: עלי כתנאני נשיא העמותה, ח"כ מנסור עבאס, שייח' אבו דעאבס ראש התנועה האיסלאמית, ע'אזי עיסא מנכ"ל העמותה
כרוזי ופרסומי העמותה מפורסמים באופן קבוע כמעט עם לוגו של העמותה לצד לוגו של התנועה האיסלאמית.
הקשר בין עמותת סיוע 48 למפלגת רע"ם
כאמור, העמותה הוקמה על ידי התנועה האיסלאמית, מאוישת על ידי אנשי התנועה ומנוהלת על פי החלטות מוצת השורא של התנועה האסלאמית, וההתייחסות לעמותה היא כחלק ממוסדות התנועה האיסלאמית. יש לציין כי על פי הודעת התנועה האסלאמית, מועצת השורא היא זו שהחליטה על מינויים של מנכ"ל ונשיא העמותה, כך שיש לשער ששליטת התנועה בעמותה היא מוחלטת.[109]
הקשרים בין בעלי תפקידים בעמותה לבין מפלגת רע"ם:
שם מלא |
תפקיד בעמותה |
קשרים למפלגת רע"ם/ לפלג הדרומי של התנועה האיסלאמית |
עלי כתנאני |
יו"ר העמותה |
מקום 29 ברשימת רע"ם לכנסת ה- 24 |
ע'אזי עיסא |
מנכ"ל |
מקום 15 ברשימת רע"ם לכנסת ה-24 |
אברהים אלעמור |
יו"ר העמותה בעבר |
מקום 110 ברשימת רע"ם לכנסת ה-21 |
זאהר עיסא |
חבר ועד מנהל |
מקום 110 ברשימת רע"ם לכנסת ה-24 |
איסמאעיל אלגרגאוי |
חבר ועד מנהל |
מקום 83 ברשימת רע"ם לכנסת ה-20 |
קאיד חרבוש |
חבר ועד מנהל |
מקום 39 ברשימת רע"ם לכנסת ה-20 |
נאיף עתאמנה |
חבר ועד מנהל |
מקום 35 ברשימת רע"ם לכנסת ה-18 |
מוחמד שמלה |
עובד |
מקום 28 ברשימת רע"ם לכנסת ה-24 |
אברהים אכתילאת |
ועדת ביקורת |
מקום 33 ברשימת רע"ם לכנסת ה-18 |
ברשימת רע"ם לכנסת ה-24, מופיעים גם יו"ר העמותה עלי כתנאני, וגם מנכ"ל העמותה ע'אזי עיסא.
בנוסף מופיעים חברי הנהלת התנועה ברשימת רע"ם לכנסת לעיתים מזומנות ובאופן המצביע על זיקה גבוהה.[110]
בתאריך 16/01/2021, נערכה ועידה של התנועה האסלאמית לבחירת המועמדים במפלגת רע"ם. מנהל הוועידה היה ע'אזי עיסא מנכ"ל עמותת הסיוע 48 (השני מימין לצד ח"כ מנסור עבאס), והיא נערכה במשרדי עמותת סיוע 48.[111]
בתאריך 01.07.21 פורסמה התכנית "מי אתה מנסור עבאס?" ("המקור", רביב דרוקר בערוץ 13).[112] במהלך השידור צולם ראיון עם ח"כ מנסור עבאס בתוך משרדי עמותת סיוע 48 בכפר קאסם. בתכנית נראים ח"כ עבאס וח"כ טאהא עם מנהל העמותה, ע'אזי עיסא, ושודרו קטעי וידאו מתוך המו"מ הקואליציוני ובה נראה ע'אזי עיסא כחבר צוות המו"מ הקואליציוני.
ח"כ מנסור עבאס במשרדי עמותת סיוע 48. צילום מסך מתוך הכתבה ב'המקור', ערוץ 13
אנשי אגף התקציבים במשרד האוצר במשרדי עמותת סיוע 48. צילום מסך מתוך הכתבה ב'המקור', ערוץ 13
בתיעוד הגעת נציגי מפלגת רע"ם לכפר המכביה בסיום המו"מ הקואליציוני, נראים ח"כ וליד טאהא, מנסור עבאס ומנהל העמותה ע'אזי עיסא יוצאים מהמעלית, ואת ח"כ מנסור עבאס מודיע כי הוא חתם על האישור לח"כ יאיר לפיד לומר לנשיא "עלה בידי".
מימין לשמאל: ע'אזי עיסא, ח"כ וליד טהא, ח"כ מנסור עבאס ביציאה מפגישת מו"מ קואליציוני בכפר המכביה, ערב הקמת הממשלה הנוכחית
ביוני 2021 פורסמה תמונה שזכתה לתפוצה רחבה בכלי התקשורת בישראל ובעולם. בתמונה נראים יו"ר מפלגת "יש עתיד" יאיר לפיד, יו"ר מפלגת "ימינה" נפתלי בנט ויו"ר מפלגת רע"ם מנסור עבאס בעת חתימת הסיעות המאשרות את תמיכתם בהקמת הממשלה. מאחורי מנסור עבאס עומד ע'אזי עיסא מנכ"ל עמותת סיוע 48.[113]
בתאריך 19/06/2021 פורסמה בפייסבוק תמונה של מנכ"ל העמותה, ע'אזי עיסא (מימין), עם ח"כ מנסור עבאס וח"כ ווליד טהא.[114]
בתאריך 04/02/2021 פרסם מנכ"ל העמותה ע'אזי עיסא (משמאל) תמונה שלו עם חברי הכנסת של רשימת רע"ם: ח"כ מנסור עבאס, ווליד טאהא, מאזן גנאיים, ועם איימן חטיב יאסין, במשכן הכנסת.[115]
בתאריך 04/02/2021 העלה ע'אזי עיסא תמונה בפייסבוק ממשכן הכנסת עם חברי הכנסת של רע"ם.[116]
בתאריך 31/12/2020 פרסם ח"כ ווליד טהא ממפלגת רע"ם בחשבון הפייסבוק שלו:
"אנו גאים בתנועתנו האסלאמית המבורכת ובמוסדותיה הנדיבים, ובראש שלה עמותת הסיוע האסלאמית, אשר ידה גבוהה בנתינה, אשר נותנת חסות ליתומים ועזרה לנזקקים. בפרט אני מזכיר את אחי היקר והמנהל הנכבד החבר ע'אזי עיסא, "אבו סאלח", שאלוהים יגן עליו וישמור עליו ויאריך את חייו.[117]
ח"כ וליד טהא אף פרסם בדף הפייסבוק שלו מספר פעמים קריאות לתרום לעמותת סיוע 48.[118] גם ח"כ לשעבר סעיד אלחרומי סגן יו"ר מפלגת רע"ם (שמת לאחרונה) פרסם קריאות לתרום לעמותה.[119] גם חברת הכנסת מטעם רע"ם, אימאן חטיב יאסין פרסמה קריאה לתרום לעמותה.[120]
הגדיל לעשות ח"כ מנסור עבאס, שביולי 2019 הודיע כי יתרום את המשכורת הראשונה שלו כחבר כנסת לאחר הבחירות לעמותת סיוע 48, במסגרת קמפיין גיוס כספים שערכה.[121]
בינואר 2019 השתתף ח"כ מנסור עבאס במסיבת עיתונאים של עמותת סיוע 48 שנערכה בסיומו של קמפיין גיוס כספים לפעילות העמותה. לצידו ישבו השייח' חמאד אבו דעאבס ראש הפלג הדרומי, עלי כתנאני נשיא העמותה וע'אזי עיסא, מנכ"ל העמותה. בנאומו באירוע דיבר עבאס על חשיבות פעילות העמותה ועל הסיוע שהיא מעניקה למוסלמים במדינות רבות.[122]
עמותת אלאקסא לפיתוח נכסי ההקדש האיסלאמי
עמותת אלאקסא לפיתוח נכסי ההקדש האיסלאמי (ע"ר 580179794) מוכרת בשמה המקוצר "עמותת אל אקצא". העמותה נוסדה[123] על ידי התנועה האסלאמית בשנת 1991 ורשומה בכפר ברא.
העמותה נוסדה טרם הפיצול בתנועה האסלאמית בין הפלג הצפוני לדרומי, ובין מייסדיה ניתן למצוא את ראש הפלג הצפוני, שייח' ראאד סלאח.[124]
כיום העמותה מנוהלת על ידי אנשי הפלג הדרומי.
יו"ר העמותה הוא צפוות פריג', סגן יו"ר הפלג הדרומי. יו"ר התנועה האסלאמית - פלג דרומי, השייח' חמאד אבו דעאבס, מכהן כחבר הנהלת העמותה החל משנת 2016.
חבר הכנסת לשעבר מטעם מפלגת רע"ם וראש הפלג הדרומי הקודם, אברהים צרצור, כמו גם ח"כ לשעבר מטעם רע"ם, מסעוד גנאיים, מכהנים אף הם בהנהלת העמותה (החל משנת 2009 ו-2016, בהתאמה).
העמותה עוסקת באופן רשמי בסיוע למשפחות נזקקות, מימון סעודות שבירת צום הרמדאן (אפטאר) בהר הבית, שיפוץ מסגדים ובתי קברות מוסלמים ופעילויות תרבותיות במקומות קדושים לאסלאם.
העמותה ידועה בכך שהיא מארגנת הסעות המוניות של מוסלמים לאירועים ותפילות בהר הבית כדי לתמוך "בזכותם הבלעדית של המוסלמים על אל אקצא" ו"להגן על אל אקצא", כולל בזמנים של מתיחות בטחונית בהר הבית או בעת לחימה בעזה.
באמצעות העמותה פועלת התנועה האסלאמית בהר הבית, במטרה לקנות אחיזה בנעשה בהר. דרך העמותה, אף משחררת התנועה האסלאמית איומים כנגד ממשלת ישראל לבל תעז לממש את ריבונות ישראל בהר הבית.
ביוני 2021 פתחה העמותה קמפיין לגיוס כספים למימון קנסות של 300,000 ₪ שהוטלו על עברייני בניה ערבים בירושלים, אף שהדבר מנוגד לכאורה לחוק העונשין סעיף 252, בו נכתב כי, "הפותח, בכל דרך של פרסום, פעולת התרמה למען תשלומם של קנס, הוצאות או פיצוי שפסק בית משפט בפלילים, או נותן פרסום להתרמה כזאת, דינו - מאסר ששה חדשים". בסעיף 252 א. לחוק נכתב כי "לא ישלם תאגיד, במישרין או בעקיפין, קנס שהוטל על זולתו, ולא ישלם מעביד קנס שהוטל על עובדו, העובר על הוראה מהוראות סעיף קטן זה, דינו - מאסר שנה אחת".[125]
בתחילת אוגוסט פרסמה העמותה כי העבירה תשלום ראשון של 50,000 ₪ לכיסוי תשלום הקנס עבור אחד מעברייני הבניה.[126]
בדצמבר 2017 משלחת מטעם העמותה נסעה לתערוכה של ארגונים לא ממשלתיים בטורקיה. ע'אזי עיסא, מנכ"ל העמותה דאז, העלה פוסט על התערוכה וציין כי הרגיש בתערוכה את גודל האהבה והמחויבות לירושלים ולאל-אקצא מצד ממשלת טורקיה.[127]
מימין לשמאל: אברהים חיג'אזי מנכ"ל רע"ם, ע'אזי עיסא מנכ"ל עמותת אל אקצא (דאז), אברהים אל עמור נשיא עמותת אל אקצא (דאז), עלי כתנאני נשיא עמותת סיוע 48, צפוות פריג' סגן יו"ר הפלג הדרומי ונאא'ל עיסא מנהל תכניות החוץ של עמותת סיוע 48
מקורות ההכנסה של העמותה מקרנות מימון טרור של החמאס
בין השנים 2007-2019 קיבלה העמותה תרומות מקרנות אסלאמיות זרות בסכום כולל של כ-12,500,000 ₪. קרנות אלו הן מקורות המימון העיקריות של פעילות העמותה.
תרומות מדווחות לעמותה מקרנות איסלאמיות בחו"ל, חלקן מוכרזות כהתאחדות בלתי מותרת בשל קשריהן למימון טרור של החמאס
ארבע מתוך הקרנות התורמות לעמותת אל אקצא הוכרזו בישראל כ"התאחדות בלתי מותרת" בצו של שר הבטחון, בשל היותן קרנות המגייסות כספים ברחבי העולם למימון ארגון הטרור חמאס, ולמעשה שייכות לו. ארגונים אלו הם חלק מקבוצת קרנות המגייסות כספים עבור פעילות של תנועת האחים המוסלמים וארגון החמאס המכונה "קואליציית הצדקה".
כך מתוארים הדברים בדו"ח רשמי שפרסם השב"כ:[128]